Přemýšlíme (důležité)

Změna stravy přináší některé překážky. Samozřejmě „zvyk je železná košile“, ale o novém režimu si povíme o kousek níže. Dále je těžké překonat předsudky, které se do nás vryly kvůli nesprávným nebo mlživým informacím, které nemají ověřený podklad. Rostlinná strava je pro dospělé lidi nejen bezpečná, ale je hlavně zdravá. Ano, je nutné dbát na potřeby každého jednotlivce, zejména ve zvláštních stavech jako jsou těhotenství, kojící ženy a dětství.

Někdy je těžké „vzdát“ se těch dobrot, které v nás probouzí ten slastný pocit. Jídlo dokáže být vlastně droga, vyvolává v nás nějaké pocity a my bažíme po tom, aby se ty požitky opakovaly, ale je nutné přidávat na dávce. Není tedy divu, že máme tak vysokou spotřebu soli, cukru nebo tuků.

Považuji to za odraz našich hodnot. Je pro nás ten dortík nebo ta klobása opravdu tak důležitá, že raději obětujeme nejen roky života, ale i kvalitu let, které v tom kratším životě budeme mít? Není lepší vyvolávat příjemné pocity jinak? Jsem přesvědčen, že můžeme mít násobně více štěstí, když se zaměříme na rozvíjení svého zdraví – a to nejen péčí o svůj jídelníček, ale i o vztahy, cvičení, rozvoj nebo jakékoliv jiné stránky života, které nás naplňují. Se zdravím na to máte víc času a víc energie.

I když nám nikdo nemůže dát absolutní záruku, že budeme zdraví, tak si musíme uvědomit, jak obrovskou roli naše rozhodnutí hrají.

Více informací o charakteru stravy v článku celistvá rostlinná strava.

Jak začít?

Vyzkoušejte to na několik týdnů, třeba na jeden měsíc. Velká část lidí (např. v různých studiích) se již nechce vracet ke starému způsobu stravování, jakmile si to zkusí „na vlastní žaludky“. Pozitivní pocity, zlepšení některých problémů a velká motivace, která provází takovou změnu, jsou opravdu velkým motorem k pokračování. Tak jsem to pociťoval. A další měsíce po tom prvním mě přesvědčovaly více a více. Moje osobní zkušenosti a začátky můžete sledovat ve Veganské zkoušce.

Vaši zkoušku si rozdělte do dvou částí.

První část je o přemýšlení a zjišťování. Udělat změnu ze dne na den je velmi složité, tak proč si to nejdřív neusnadnit? Zkuste si udělat seznam věcí, které nejčastěji jíte, nejvíce kupujete a používáte. Pak si pokládejte otázky.

  • Jaké živočišné produkty by bylo vhodné vyřadit? Jíte hodně masa, hodně sýrů, hodně vajec a hodně másla? Čím to nahradím?
  • Když se to sečte dohromady, kolik procent stravy tvoří rostlinná složka? 90 %, 50 %, 20 % nebo ještě méně?
  • A jak moc je vaše jídlo průmyslově zpracované, jíte pravidelně fast-food a vychutnáte si vůbec to, co jíte?

Udělejte si takový malý průzkum a najděte nebo vymyslete si recepty, které si během dne můžete udělat. Některé tipy najdete i u mě na webu v sekci výživa a recepty.

Druhá část je aplikace zásad celistvé rostlinné stravy do svého života. V této části se snažíte přizpůsobovat se a zvykat si na novou stravu. Může se stát, že to někdy nezvládnete, třeba i porušíte, ale není třeba si to vyčítat. Zkoušejte to dál a snažte se to dodržovat, jak jen to jde. Ale nedoporučuji dělat výjimky, zkrátka se snažte to maximálně dodržovat. Měsíc to přeci vydržíte.

Pokud budete pokračovat, není třeba se všeho vzdát. Myslím si, že čas od času, při dobré příležitosti (oslava, svátek, návštěva) není na škodu, když v nevelkém množství sníte i nějaké maso nebo třeba sýr. Hlavní je to, jak žijete každý den, týden a měsíc. Řekl bych, že rostliny by měly být zdrojem potravy z více jak 90 %.

Je dobré si pro změnu vybrat klidnější období, protože začátky nejsou snadné a vyžadují od vás více soustředění a energie. Postupně si totiž zvykáte a snažíte si vytvořit režim, který bude fungovat právě pro vás, pro váš den, vaši práci a vaše aktivity.

Složení jídel

Čtyři základní zdroje

Vhodná struktura jídel při rostlinné stravě

Co je vhodné ve stravě doplňovat?

Když je to tak zdravá strava, je opravdu nutné ještě brát něco navíc? To záleží. Podle mých současných informací bych při dodržování stravy, která je vysoce zaměřená na rostlinné produkty (např. veganská), doplňoval vitamin B12 formou potravinových suplementů. Tento vitamin je sice např. v mase, ale tvoří ho i bakterie v našem střevě (obtíž je ta, že z tlustého střeva se nevstřebá). Údajně zvířata mohou svou dávku B12 získat i ze zeminy, kterou tu a tam snědí, nebo z vody v přírodě, do které se bakterie a vitamin B12 dostanou. Lidé ze země moc nejí a vodu se snažíme z mnoha dobrých důvodů udržovat velmi čistou. Proto v moderní společnosti doporučuji tento vitamin doplňovat.

Pro zimní období, nebo období, kdy nemáme dostatek slunce, doporučuji brát vitamin D. Zejména mám na mysli suplementy s vitaminem D, které nejsou založené na rybím oleji.

Sice je pravda, že železo se z masa vstřebává snadněji, ale také nepodléhá kontrole. Na druhou stranu je železo i v rostlinách a tělo si dokáže jeho příjem regulovat. Na železo je bohatá např. sója (i tofu) a fazole, obecně jsou tedy vhodné luštěniny. Vstřebávání železa zvyšuje vit. C, naopak snížení způsobuje čaj a káva, které vypijete spolu s jídlem. Pokud nejste chudokrevní a doktor vám na základě laboratorních testů nedoporučí suplementaci železa, neberte železo jen tak pro jistotu.

—— BUDE DÁLE AKTUALIZOVÁNO

Share