Vánoční cukroví

Vánoce jsou tady a s nimi přichází i období, kdy na stole máme sladké cukroví. Sám mám sladké moc rád a přiznávám, že cukroví od mamky a babičky jsem si vždy užíval. Ale často přemýšlím, jak by se dala taková pochoutka udělat zdravěji? Když se nad tím zamyslíte, vánoční cukroví obsahuje dost tuku, často se používá máslo nebo ztužený rostlinný tuk, a to ve velkém. Takže z pohledu zdravé výživy vlastně katastrofa, obzvláště pokud si cukroví dopřáváte ve větším množství. Jak by se ale dalo udělat cukroví o trochu zdravějším? Hned mě napadne – použít zdravý zdroj tuků, a tím jsou ořechy, semínka a „másla“ (či krémy) z nich.

Další ingrediencí je cukr. Samotný rafinovaný cukr vám na zdraví také nepřidá. Nedávno jsem navíc zjistil, že cukr není jen prázdná energie, ale i samostatný doložený rizikový faktor ve vzniku civilizačních onemocnění, ale o tom napíšu jinde. A jaké máme alternativy ke slazení? Můj favorit je datlový sirup nebo rovnou celé datle, ale dá se použít i jiné ovoce. Poctivý med je dle mého názoru také dobrá alternativa.

Pokud potřebuji, tak místo kravského mléka používám rostlinné mléko – většinou sójové.

Mandlové a kešu cukroví

Můj první pokus, lehce jsem to připekl.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku mandlí
  • 1/2 hrnku kešu
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 3 lžíce datlového sirupu
  • 2-3 lžíce kokosového mléka nebo strouhaného kokosu
  • Cca 100 g oříškového másla (např. arašídové nebo lískooříškové)
  • 1-2 lžíce kakaa
  • Dle potřeby rozemleté ovesné vločky na zahuštění těsta

Postup:

  1. Ořechy a lněné semínko rozemelte v mixéru najemno, abyste vytvořili mouku. Dejte do mísy.
  2. Přidejte datlový sirup a kokos, a pak míchejte tak dlouho, než se vytvoří tuhé těsto. Já jsem při moc řídkém těstě použil k zahuštění rozemleté ovesné vločky.
  3. Těsto dejte na 30-60 minut vychladit do lednice.
  4. Než těsto vychladne, připravte si oříškové máslo, které promíchejte s kaakem.
  5. Těsto následně rozválejte a pomocí vykrajovátka udělejte tvary, jaké chcete. Alternativně můžete vytvořit kuličky nebo těsto nakrájet nožem na kostičky, které pak třeba ještě obalte v kokosu.
  6. A je skoro hotovo, zbývá vršek cukroví ozdobit ořechovým máslem a přidat navrch mandli.

Zkoušel jsem i cukroví dát na chvíli zapéct do trouby (ještě před ozdobením), což se obzvláště hodilo, pokud mi předtím těsto dostatečně neztuhlo.

V popředí kokosky.

Kokosky

Kokosky jsem dělal na skoro stejném základu, jako předchozí cukroví. Rozdíl byl v tom, že jsem použil větší množství kokosu, který tvořil víc jak polovinu hmotnosti těsta. Při mém experimentování s vánočním cukroví se mi podařilo do receptu dostat i sójové mléko, a tak jsem do těsta přidal více rozemletých ovesných vloček, které těsto přivedly ke správné konzistenci. Kokosky jsem dal nakonec zapéct, aby byly pěkně křupavé a ztuhly.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku mandlí
  • 1/2 hrnku kešu nebo arašídů
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 5 lžic datlového sirupu
  • Marmeláda/džem nebo rozinky na ozdobení
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • Rozemleté ovesné vločky na zahuštění těsta

Postup:

  1. Ořechy a lněné semínko rozemelte v mixéru najemno, abyste vytvořili mouku. Dejte do mísy.
  2. Přidejte datlový sirup, kokos, a pak míchejte a přidávejte umleté ovesné vločky tak dlouho, než se vytvoří tuhé těsto.
  3. Z těsta tvarujte hrudky, jak se vám zlíbí.
  4. Na vrchol kokosky můžete ještě zapíchnout rozinku, nebo udělejte důlek prstem a naplňte džemem.
  5. Dejte zapéct na 15 minut do předehřáté trouby při teplotě 150-180°C.

Přeji krásné a pohodové Vánoce a sladký život. 🙂