Ovesné kakaové sušenky (veganské)

posted in: Recepty, Výživa | 0
Domácí kakaové ovesné sušenky
Domácí ovesné sušenky kakaové

Zdravější alternativa k mému původnímu receptu. Nevyužívám již živočišné produkty (vynechal jsem mléko a vejce), protože dávám přednost celistvé rostlinné stravě.

Tento recept se mnohokrát osvědčil díky jeho jednoduchosti, rychlosti a samozřejmě chutnému výsledku. Ovesné sušenky lze snadno sbalit do pytlíku nebo krabičky ke svačině. Také jimi můžete obohatit snídani, dát si je ke kávě, čaji nebo doplnit jiné jídlo během dne.

Do receptu nedávám cukr, protože v sušenkách jsou dostatečné sladké rozinky. Vhodné je snižování spotřeby cukru a vyřazování přeslazených potravin. Jestli přesto neodoláte, doslaďte si hotové sušenky třeba trochou medu nebo lépe datlovým sirupem.

Využití: snídaně, svačina

Ingredience

  • Ovesné vločky 500 g
  • Kokos (strouhaný) 80 g
  • Kakao 30 g
  • Rozinky (nebo sušené brusinky) 100 g
  • Bílá nebo celozrnná hladká mouka 100 g
  • Voda 500 ml
  • Lněná semínka 30 g
  • Slunečnicová semínka 30 g

Další možnosti:

  • Sezamová semínka, sekané mandle, vlašské nebo jiné ořechy (do sušenek nebo k posypání)
  • Místo rozinek lze přidat sušené ovoce (ananas, meruňky, švestky, datle atd.).
  • Med nebo datlový sirup 2-4 lžíce do směsi před upečením, pokud si chcete ještě více osladit život.
  • Pro milovníky sladkého trochu medu, datlového sirupu nebo džemu k hotovým sušenkám

Potřebujete pečící papír na plech. Používám ho, abych nemusel potírat plech ztuženým tukem.

Postup

Ovesné sušenky
Můžete zkusit i jiné varianty
  1. Pár hodin před pečením si připravte základní směs. Je to jednoduché, všechny ingredience nasypte do velké mísy a postupně přilévejte vodu a míchejte, dokud nevznikne hustší směs kašovité konzistence. Ovesné vločky mají tendenci nasát hodně vody. Pokud uděláte směs řidší, budou sušenky vláčnější, pokud dáte méně vody, budou více křupat, to je už na Vás.
  2. Přikryjte poklopem nebo pytlíkem a nechte odležet (alespoň hodinu).
  3. Na plech si odstřihneme dostatečně velký kus papíru na pečení (aby se směs nepřipekla). Na to přeneste připravenou směs a roztáhněte ji po celé ploše (nebo vytvarujte jednotlivé sušenky). Nakonec můžete ještě posypat semínky dle vlastní volby.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Pak při stejné teplotě pečte 40 minut (případně déle – podle tloušťky sušenek).
  5. Vyndejte plech, nechte vychladnout a nakrájejte na jednotlivé kousky.

Sušenky jsou výborné samotné, s džemem nebo čerstvým ovocem. Dobrou chuť!

Skladování je vhodné v lednici, doporučuji sníst do 5 dnů.

image_print
Share

Napsat komentář