Glykemický index

posted in: Výživa | 0

Glykemický-index-symbolGlykemický index (GI) je bezrozměrná veličina, která nám sděluje, jak dané jídlo ovlivňuje hladinu krevního cukru (glykémii). Čím je GI vyšší, tím je nárůst glykémie rychlejší a větší, naopak čím nižší GI, tím pomalejší a menší nárůst „cukru“ v krvi. Glykemický index o hodnotě 100 odpovídá čisté glukóze (velice snadno vstřebatelný sacharid).

Při promýšlení jídelníčku je dobré si pamatovat, že potraviny s vysokým GI nás nezasytí na dlouho a hlad se dostaví brzy. Oproti tomu potraviny s nízkým GI se vstřebávají déle, a proto zasytí na delší dobu – vhodné např. pro snídaně před odchodem do práce nebo školy.

Příklady hodnot glykemického indexu:

  • Jablko: 39
  • Jablečný džus (čistý, bez přidaného cukru): 44
  • Pomerančový džus (bez přidaného cukru): 50
  • Ovesné vločky: 55
  • Coca Cola®: 63
  • Rýže basmati: 58
  • Bílá rýže: 73 ± 4
  • Banán nezralý: 30
  • Banán zralý: 52
  • Kukuřičné lupínky: 93

Další informace

Je však důležité si uvědomit, že dané jídlo, které si připravíme nebo koupíme, se skládá z mnoha surovin. Výsledná hodnota GI daného jídla se mění v závislosti na jeho složení.

Dalším faktorem je způsob přípravy jídla. Výborným příkladem jsou brambory – vařené se slupkou cca 60 (slupka obsahuje vlákninu, která snižuje GI), vařené bez slupky cca 90, smažené brambory cca 56 (tuk zpomaluje trávení a vstřebávání).


Zdroje:

Harvard Health Publications, Dr. Anthony Komaroff (Editor in Chief), Glycemic index and glycemic load for 100+ foods, http://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods

University of Sydney, http://www.glycemicindex.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Glycemic_index

image_print
Share

Napsat komentář