Domácí ovesné sušenky – kokosovo-kakaové

posted in: Recepty, Výživa | 0
Domácí ovesné sušenky kakaové
Domácí ovesné sušenky kakaové

POZOR! VZHLEDEM K NOVÝM INFORMACÍM, KTERÉ JSEM ZÍSKAL, JIŽ NEDOPORUČUJI PRAVIDELNĚ PŘIJÍMAT MLÉČNÉ VÝROBKY, MASO ANI VEJCE. Více informací zde. Ovesné sušenky lze připravit i bez ingrediencí živočišného původu.

Tento recept mám rád díky jeho jednoduchosti, rychlosti a samozřejmě chutnému výsledku. Ovesné sušenky lze snadno sbalit do pytlíku nebo krabičky ke svačině. Také jimi můžete obohatit snídani, dát si je ke kávě (popř. čaji) nebo doplnit jiné jídlo během dne.

Do receptu nedávám cukr navíc, protože v sušenkách jsou dostatečné sladké rozinky. Obecná doporučení praví, že bychom se měli snažit snižovat spotřebu cukru a odvyknout si jíst přeslazené potraviny. Pokud přesto neodoláte, doslaďte si hotové sušenky třeba trochou medu.

Ingredience

  • Ingredience na směs:
    • Ovesné vločky 500 g
    • Kokos (strouhaný) 80 g
    • Kakao 30 g
    • Rozinky (nebo sušené brusinky) 100 g
    • Bílá hladká mouka 100 g (nebo celozrnná)
    • Vajíčka 2x
    • Mléko polotučné 200 ml
    • Voda (dle potřeby)
  • Pečící papír
  • Další možné ingredience:
    • Slunečnicová semínka, sezamová semínka, sekané mandle, ořechy… (do sušenek nebo k posypání)
    • Pro milovníky sladkého trochu medu k hotovým sušenkám.

Postup

  1. Nejdříve je nutné si den (nebo několik hodin) předem připravit základ, který se pak upeče. Je to jednoduché, všechny ingredience nasypte do velké mísy, nalijte mléko a postupně přilévejte vodu, dokud nevznikne polotekutá směs kašovité konzistence. Mírný přebytek vody nevadí, protože ovesné vločky mají tendenci nasát hodně vody.
  2. Přikryjte a nechte odležet v lednici (alespoň hodinu).
  3. Na plech si odstřihneme dostatečně velký kus papíru na pečení (aby se směs nepřipekla). Na plech s položeným papírem přeneste připravenou směs a roztáhněte ji po celé ploše. Nakonec můžete posypat semínky dle vlastní volby (např. sezamová, lněná nebo slunečnicová).
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Pak při stejné teplotě pečte 40 minut (případně déle – podle tloušťky).
  5. Vyndejte plech, nechte vychladnout a nakrájejte na jednotlivé kousky.

Sušenky jsou výborné samotné, s měkkým tvarohem nebo bílým jogurtem. Dobrou chuť!

Skladování je vhodné v lednici, doporučuji sníst do 5 dnů.

Pečící plech - ovesné sušenky před nakrájením
Pečící plech – ovesné sušenky před nakrájením

Kombinace ovesné sušenky a tvarohu je vynikající
Kombinace ovesné sušenky a tvarohu je vynikající

image_print
Share

Napsat komentář